fbpx

OM Å TA VALG

 In Blogg

Hvor lett er det for deg å ta viktige valg?

«Farmor, jeg har så lyst til å bli brannmann!» Mitt fire år gamle barnebarn strålte. Hele kroppen var spent og armene veivet.

«Det er mange i barnehagen som skal bli brannmann!  Men… ..jeg er ikke helt sikker altså, for det er noe annet jeg også har lyst til.» «Hva er det da?», spurte jeg nysgjerrig. «Jeg har så lyst å bli prinsesse! Jeg har bare ikke klart å bestemme meg for hva jeg skal velge enda. Jeg må vente litt».

Jeg ble både overrasket og lattermild og min første impuls var å realitetsorientere henne om prinsessedrømmen, men så ble jeg oppmerksom på ansiktsuttrykket. Det var alvorlig, åpent og avventende. Hun mente virkelig dette, og hun var spent på min reaksjon. «Så spennende, svarte jeg».  Hun smilte, løp på raske bein mot ytterdøren og forsvant ut til naboungene for å leke. Hele kroppen hennes signaliserte trygghet. Hun var helt sikker på at dette bestemmer hun selv – bare hun får tid nok.  Hun vil etter hvert oppdage at det ikke nødvendigvis er så enkelt.

Vi som har levd en stund vet at det kan være svært utfordrende å ta valg. Vi opplæres tidlig i livet at å ta hensyn til andre, og noen av oss lærer at andres behov er vel så viktige som våre egne. Familie og venner har forventninger til oss og storsamfunnet signaliserer strenge regler og normer. På den andre siden forteller ukepressen og selvhjelpsbøkene at det beste for helsa vår er likevel å velge i tråd med egne ønsker og behov. Samtidig glemmer de å nevne presset vi utsettes for når valgene våre går på tvers av konvensjoner eller andres forventninger, eller når de påfører andre mennesker ubehag eller smerte.

Mange av de som oppsøker meg strever med å ta ulike valg, eller å håndtere følgene av valgene sine. Det kan handle om å bryte en venne- eller familierelasjon, gå eller bli i et parforhold, velge en spesiell utdannelse eller å flytte. Noen strever med å bytte jobb eller yrke, tidligpensjoneres, fortelle en familiehemmelighet eller stå fram med sin angst, sykdom eller seksuelle legning.

Å ta tiden til hjelp, slik mitt barnebarn gjør, kan noen ganger være løsningen, men oftere fører det til at bestemmelsesprosessen, og smerten som følger med den, forlenges. Noen ganger uten at det viktige valget blir tatt.

Jeg ønsker å hjelpe deg!

Jeg bidrar gjerne med min kompetanse for at du skal få den hjelpen du trenger både til å ta, og til å stå i, de valgene som er viktige i ditt liv.